Főváros: Zágráb
Hivatalos ország jelzés: HR
Hivatalos nyelv: horvát
Pénznem: 1 Kuna (HRK) = 100 Lipa

2013. január 1-jétől változott a horvát büntető törvénykönyv. A főbb rendelkezések:

Jelentősen szigorodtak a büntetési tételek a közlekedési szabálysértések és bűncselekmények esetében! A felelőtlen száguldozásért, a forgalommal szemben haladásért, illetve az ittas vezetésért akár 3 év börtönbüntetés is járhat!

A kábítószer birtoklása kikerül a bűncselekmények közül és szabálysértésnek minősül;

A gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények be nem jelentése büntetendő;

Azon jogi személyek, amelyek a bűntett hatósági felismerését megelőzően feljelentést tesznek, mentesülhetnek a büntetés alól (cél a jogi személyek motiválása, hogy a vezetők által végrehajtott bűncselekményeket bejelentsék);

A tiltott lehallgatásokért 3 év börtönbüntetés szabható ki;

A jogerős bírósági ítélet végrehajtása kötelező, az ezt elmulasztók büntethetőek;

A vízi közlekedés biztonsága érdekében büntetendő a gyorshajtás, száguldozás motorcsónakkal abban az esetben is, amikor ez nem okoz balesetet;

A megvesztegetést abban az esetben is büntetendő, ha harmadik személynek irányul;

Az interneten megjelentetett sértő kommentár pénzbüntetéssel büntetendő.

A törvény teljes egészében megtekinthető a http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_11_125_2498.html horvát nyelven.

Felhívás - gépjárművek téli közlekedése

Horvátországban november 15-től április 15-ig a gépjárműveken kötelező a téli gumi használata.

A 3,5 tonnát meg nem haladó gépjárműveknél kötelező a téli gumi az összes keréken vagy a minimum 4 mm profil mélységű nyári gumik használata és hólánc a meghajtó kerekekre.

Az autóbuszok és tehergépjárművek téli felszerelése alatt a meghajtó kerekeken vagy hólánc, vagy pedig téli gumik használata értendő. Azon autóbuszok és tehergépjárművek esetén, melyekre műszaki okokból hóláncot a meghajtó kerekekre nem lehet felszerelni, téli gumik használata kötelező a meghajtó kerekekre.

Horvátországban a téli időszámítás idején nappal is kötelező a fényszórók használata.

A horvát rendőrség fokozottan ellenőrzi a téli gumik használatát illetve hólánc meglétét. Az előírások be nem tartása pénzbírságot von maga után és a forgalomból való kizárást.

Közlekedés

Sebességkorlátozás: autópályán 130 km/h, autóúton 110km/h, egyéb utakon 90 km/h, lakott területen pedig 50 km/h .

A Horvátországba belépő autóban, gépjárművenként legalább egy sárga-sárgászöld fényvisszaverő mellényt kell tartani.

Horvátországban az autópályák használata díjköteles. A díjat a fizetőkapuknál kell kifizetni euróban vagy kunában, de ki lehet egyenlíteni hitelkártyával, valamint az ENC (útdíjak elektronikus fizetése) készülékkel is. ENC készülék vásárolható a Varazdin és Sveta Helena fizetőkapuk mellett lévő eladóhelyeken. A vásárlást követően felhasználónevet és jelszót kapunk, mellyel a HAC honlapján minden pillanatban követhető az ENC-számla állapota. ENC készülék benzinkutakon nem kapható.

Az autópálya díjakra vonatkozóan további információ olvasható angol nyelven is a Horvát Autóutak honlapján (http://www.hac.hr/en/oHAC/t_blank).

A horvátországi gyorsforgalmi utakon lévő alagutak használatáért külön díjat nem kell fizetni. Ez alól kivételt képez az Isztria kapujában megépített Ucka alagút.

Előfordul, különösen alacsonyabb rendű utak kereszteződésénél, hogy leengedett sorompó és/vagy fénysorompó helyett „egyszerű” stoptábla hívja fel a figyelmet a vasúti átjáróra. 

Vámeljárások

Tekintettel arra, hogy Horvátország 2013. július 1-étől az Európai unió tagállama, a Közösségi Vámkódex rendelkezései lépnek életbe.

A horvát vámhatóság honlapján (www.carina.hr/Test/ConstructionEN.aspx) folyamatosan frissítik a vonatkozó információkat.

Az Európai Bizottság Horvátország csatlakozásához kapcsolódó vámeljárást érintő rendelkezései megtalálhatóak a (http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/common/internat...) honlapon, ezeket a horvát vámigazgatóság maradéktalanul alkalmazza!

A hajók, csónakok esetében egyesével fogják vizsgálni, melyek vám, illetve adókötelesek, a fenti szabályzók értelmében.

Robogó használata

A horvát szabályok szerint a "robogó" olyan kettő vagy 3 kerekű, motoros gépjármű, aminek a motorja nem haladja meg az 50 cm3 hengerűrtartalmat, és sima úton nem fejt ki 50 km/óránál nagyobb sebességet. A Horvát Köztársaság területén a külföldön regisztrált motoros járművek csak akkor vehetnek részt a forgalomban, ha rendelkeznek forgalmi rendszámtáblával, valamint érvényes forgalmi engedéllyel. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a robogókat nem kell regisztráltatni, így nem rendelkeznek sem rendszámtáblával, sem forgalmi engedéllyel, következésképpen ezen járművek Horvátország területén nem vehetnek részt a forgalomban. A külföldön regisztrált járművek, amelyek a Horvát Köztársaság területén ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok tulajdonában vannak, a Horvát Köztársaságba való belépésüktől számított 3 hónapig vehetnek részt a forgalomban.

Kempingezés Horvátországban

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy a vadkempingezés Horvátországban tilos!

A horvát Vendéglátói törvény 27. cikke alapján Horvátországban kempingezésre csak az arra kijelölt kempingekben van lehetőség, vagyis a vadkempingezés Horvátorszában szigorúan tilos. Az említett horvát törvény 48. cikke tartalmazza a vadkempingezésért kiszabható bírság összegét, ami 2.000,00 kunától (megközelítőleg 80 000 HUF) 15.000,00 (megközelítőleg 600 000 HUF) kunáig terjedhet.

Vadkempingezésnek minősül a közterületeken, parkolókban történő éjszakázás is (benzinkutakon is!), ezért kérjük Önöket, ezeket kerüljék el!

Közúti ellenőrzések, közúti balesetek

Az utakon szigorú közúti ellenőrzésekkel kell számolni. A rendőrség fokozott közúti ellenőrzést tart, különösen az idegenforgalmi szezonban és a hétvégeken. Az ellenőrzés az előírt sebesség (radar) és a követési távolság betartására, a zöldkártya érvényességére, a gépkocsi tartozékok meglétére és az alkoholos befolyás alatt álló gépkocsivezetők kiszűrésére irányul. A kisebb szabálysértések nem vonnak maguk után szabálysértési eljárást, azok helyszíni bírság (300, 400, 500 kuna) kifizetésével rendezhetők.

Közlekedési baleset esetén mindenképpen rendőrt kell hívni. Amennyiben a balesetben valaki sérülést szenvedett, a rendőr a balesetben részvevő gépjárművek vezetőit alkoholtesztnek (szonda) veti alá. Halálos áldozat esetén a rendőr elrendeli a balesetben részes gépjárművezetők vérvételét. A szabálysértés elkövetőjének útlevelét a rendőrség bevonja, és a szabálysértési eljárás befejezéséig, illetve max. 72 óráig visszatartja. A szabálysértési bíró a rendőrség által készített helyszínelési jegyzőkönyv és feljelentés alapján hozza meg határozatát. Ezért fontos, hogy a helyszínelés során a rendőr valamennyi részletről meggyőződjön, és arról tájékoztassa a bíróságot.

Kisebb koccanásos baleset esetén elegendő a baleset résztvevőinek az ún. európai baleseti bejelentő nyomtatvány kitöltése. Ilyen esetekben is ajánlott rendőrt hívni, mert a rendőrtől igazolást kell kérni a magyar jármű sérüléséről, amely nélkül nem hagyható el az ország!

Fontos, hogy a magyar gépkocsivezető vegye fel a másik fél, vagy valamennyi résztvevő kötelező biztosítási kötvénye számának, a biztosító társaságnak, a gépkocsinak, illetve vezetőjének az adatait. A hazautazást követően a balesetből származó kár megtérítéséhez, amennyiben az ún. európai baleseti bejelentőn kívül a biztosító egyéb iratokat is kér, az adott biztosítónak kell megkérnie a baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet. Amennyiben a biztosító a rendőrségi jegyzőkönyvből nem tudja megállapítani a vétkes felet, kérheti a balesetet okozó személy ellen az illetékes rendőrség feljelentését vagy a szabálysértési bíróságnak az ügyben hozott határozatát, amelyeket közvetlenül a helyszínelés szerint illetékes rendőrségnél, illetve az illetékes szabálysértési bíróságnál kérvényezhet. Egyes esetekben a baleseti helyszínelési jegyzőkönyv tartalmazza a balesetet okozó személy ellen tett rendőrségi feljelentést, ami egyben még nem jelent vétkességet. A baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet, a rendőrség által tett feljelentést, illetve a szabálysértési bíróság határozatát az illetékes horvát rendőrség, illetve szabálysértési bíróság diplomáciai úton küldi meg a magyar külképviselet számára, amelyet az a Külügyminisztériumnak továbbít. A baleseti helyszínelési rendőrségi jegyzőkönyvek beszerzése 2-4 hónapot vesz igénybe (változó), a szabálysértési bíróság határozatára pedig esetenként a várakozási idő 1 év is lehet.

Közlekedési szabálysértési tételek

Busz

A turistacsoportokat szállító autóbuszok esetében a közlekedés biztonsága érdekében szigorítják az ellenőrzést. Régi buszokat, amelyek műszaki állapota nem felel meg az előírásoknak, a határról visszaküldhetik.

Hajó, motorcsónak

Motorcsónak használata, csak az arra kijelölt helyen, legalább 300 m-re a parttól engedélyezett. A búvárkodás búvárengedélyhez kötött, annak helyét láthatólag meg kell jelölni. Tengeren történő keresést és mentést a 9155 telefonszámon lehet bejelenteni.

A külföldi jachtot vagy kishajót vezető személy köteles a Horvát Köztársaság parti és nyílt tengeri felségvizeire a legrövidebb úton, a legközelebbi nemzetközi kikötőbe behajózni úti okmány ellenőrzés céljából, és beszerezni a tartózkodáshoz szükséges matricát a kikötői kapitányságon vagy annak képviseletén.

Külföldi jachtot vagy kishajót vezető személy, aki azt a Horvát Köztársaságba szárazföldi úton hozza be, vagy amelyet a Horvát Köztársaságban őriznek, kihajózás előtt köteles a matricát és legénységi listát beszerezni az illetékes kikötői kapitányságon illetve képviseleten.

A matricát a hajótest látható részére vagy az azon lévő felépítményre kell felragasztani.

Hajózási szabályokról részletes tájékoztató itt olvasható.

Parkolás

A fővárosban rendkívül nehéz parkolni, a tilosban parkoló gépkocsikat gyorsan elszállítják. Mind a rendőrség, mind a Közterület Fenntartó Vállalat parkolást ellenőrző munkatársai részéről érzékelhető, hogy gyorsabban intézkednek a szabálytalanul parkoló külföldi gépjárművek esetén. A gépjármű kiváltása 500 kuna, ezen felül a közlekedési szabálysértés bírságát is ki kell fizetni, ami változó, de legalább 250 kuna. A „pók” szolgálat telefonszáma (+385 1) 6311-888, a gépjárműveket Zágrábban a Velesajam (Vásártér) mellett található Servisna cesta Istok II cím alatti depóra szállítják. Zágráb város keleti városrészén (a Maksimir Parktól keletre) szabálytalanul parkoló gépjárműveket a Sesvete, Ninska bb szám alatti depóra szállítják át, a depó telefonszáma (+385 1) 2045-982 A „pók” szolgálat 0-24 óráig dolgozik, munka és ünnepnapokon egyaránt.

Javasoljuk, hogy elsősorban a parkolóházakat használják Zágráb területén.

Vám

A horvát vámhatóság honlapja: www.carina.hr

Horvátország uniós csatlakozásával a Közösségi Vámkódex rendelkezései léptek életbe.

A határátkelőhelyeken megszűnt a vámellenőrzés, ugyanakkor mélységi ellenőrzésekre lehet számítani!

Lőfegyver és töltény

Lőfegyvert és töltényt, valamint a fegyverviselési engedélyt határátlépéskor a vámhatóságnak be kell mutatni.

Háziállatok bevitele

A házi kedvencek ideiglenes, rövid időre történő bevitelét illetően (a tulajdonos turistaútja során, háziállatok kiállításán történő részvétel céljából és hasonlók) a háziállatnak rendelkeznie kell az uniós előírások szerinti útlevéllel, oltási könyvvel és mikrocsippel. Előzetes vérvizsgálatra továbbra sincs szükség. A tulajdonosnak rendelkeznie kell oltási könyvvel, melyben az állat azonosító adatai és azonosító jelei fel vannak tüntetve. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal korábban kellett megtörténnie.

Egyéb háziállatok tekintetében (díszmadarak, teknőcök és hasonlók) állatorvosi bizonyítvány szükséges arról, hogy a háziállat egészséges, valamint a származás helyét, az azonosító jeleket, egészségi állapotot fel kell tüntetni. A CITES természetvédelmi egyezmény függelékeiben szereplő, természetben előforduló, de hobbiállatokként tartott állatfajok (pl. papagájok zöme, szárazföldi teknősök) exportjához és importjához CITES engedélyre van szükség, Horvátországba történő bevitelük - az állatorvosi igazolás mellett - csak a nemzetközi CITES igazolvánnyal történhet. A horvát szabályozás szerint kizárólag a tulajdonos hozhatja be háziállatát Horvátországba! Amennyiben nem a tulajdonos hozza személyen, ahhoz írásbeli meghatalmazás szükséges. 

Veszélyes kutyafajták bevitele Horvátországba

Horvátországban a veszélyes kutyafajtákról szóló szabályzat (horvát hivatalos közlöny “Narodne novine” 117/2008. szám) értelmében minden terrier fajtájú bull típusú kutya és ezek keveréke veszélyes kutyának minősül. A veszélyes fajtának minősített kutyákat Horvátországba tilos bevinni vagy azokat az országon átvinni, például átutazás során.

Ez alól kivételt képeznek az ellenőrzött tenyészetből származó terrier fajtájú bull típusú kutyák – staffordshire bullterrier, amerikai staffordshire terrier, bullterrier és mini bullterrier – melyeknek a Horvátoszágba történő bevitele során rendelkezniük kell a Magyar Kinológiai Szövetség által kiállított törzskönyvvel, illetve állat útlevéllel, oltási könyvvel és microchippel.

Banki szolgáltatások:

A tengerparton fiókokkal rendelkező bankoknál (Zagrebacka Banka, Rijecka Banka, Hrvatska Postanska Banka - Postabank) lehet forintot váltani. Felhívjuk a figyelmet, hogy a beváltási bizonylat ellenében a Hrvatska Postanska Banka visszaváltja a megmaradt horvát kuna összeget. Árfolyameltérésekre számítani kell.

A nemzetközi forgalomban általánosan használt hitelkártyákat (VISA, Eurocard/Mastercard, Amex, Maestro, EC) Horvátországban is elfogadják. Az ATM (készpénzfelvevő) automaták hálózatának bővítése folyamatban van.

Határátkelők

Június 1. - augusztus 31. között a Budapest-Fiume autópálya Letenye - Gorican-i átkelőjén az utasforgalom számára a 2008 októberétől átadott autópálya-átkelő mellett lehetőség nyílik az ún. régi átkelőn is a határátlépésre.

A nyári szezonon kívül a Zala, illetve horvát oldalon Muraköz és Varazsd megye lakosai, valamint az Európai Unió tagállamai és Horvátország ottani lakcímmel rendelkező állampolgárai egész évben használhatják a régi átkelőt.

Drávaszabolcsnál lehetőség nyílik a hajón és egyéb vízi járművel érkező turistáknak előzetes bejelentés alapján kezdeményezett beléptetésére 07.00-19.00 óra között.

Segítségnyújtás bajba jutott magyar állampolgároknak:

Munkaidőn (hétköznap 08.00-17.30, illetve pénteken 14.00) túl, valamint hétvégén és ünnepnapokon a Zágrábi Magyar Nagykövetség Konzuli Osztálya ügyeleti telefonvonalat tart fenn a bajba jutott, segítségre szoruló állampolgárok részére a a +385 99 25 000 50-es mobiltelefonszámon.
A nagykövetség Konzuli Osztálya Zágrábban, a Pantovčak 255-257. szám alatt található, ügyfélfogadási idő: 8-16:30 között. KONZULI OSZTÁLY TELEFONSZÁMAI MUNKAIDŐBEN

A bajba került magyar állampolgárok segítséget kérhetnek a rijekai vagy a spliti tiszteletbeli konzulátuson is.

Rijeka - Riva Boduli 1., telefon: +385 51 213 494, illetve +385 51 212 111 Ügyfélfogadás előzetes egyeztetés alapján!

Split - Ivana Gundulića 26. A/II., telefon: +385 21 480 019 vagy +385 21 380 20, ügyfélfogadás munkanapokon 08.00-16.00 óra között.

A horvát mentési és katasztrófavédelmi szervezet (DUZS) tájékoztatása alapján, alapesetben a horváton kívül németül, angolul, vagy olaszul beszélő munkatársak fogadják a baleset vagy katasztrófahelyzet miatt segítségre szorulók hívásait.

Fontosabb telefonszámok:

Segélyhívó: 112 Rendőrség: 192 Tűzoltóság: 193 Mentő: 194 Horvát Autóklub - segélyszolgálat: 1987

A horvát rendőrség magyar mobiltelefonról elérhető tárcsázva a +385 192 telefonszámon. A fent felsorolt többi telefonszám kizárólag horvát vezetékes vagy mobiltelefonról hívható, előhívók nélkül.

Ingatlanszerzés

2009. február 1-től az EU állampolgárai a horvát állampolgárokkal azonos feltételek mellett szerezhetnek ingatlant Horvátországban.

Minden esetben ügyvéd igénybevételét javasoljuk az adásvételi szerződések megkötésénél! A nagykövetség kérés esetén megküldi a magyarul beszélő ügyvédek listáját.

Engedély nélkül felépített ingatlanok legalizálása

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben Horvátországban engedély nélkül felépített ingatlan tulajdonosai, 2013. június 30-ig be kell adni az engedély nélkül felépített ingatlan legalizálására vonatkozó kérelmet az ingatlan helye szerint illetékes helyi önkormányzatnál.

A legalizálási útmutató megtalálható a horvát Építésügyi és Területrendezési Minisztérium honlapján az alábbi linken:

www.mgipu.hr/doc/Legalizacija/Vodic_legalizacija.pdf

A legalizálási eljárásra vonatkozó részletes információkkal kapcsolatosan az ingatlan helye szerint illetékes helyi önkormányzatokhoz kell fordulni, melyek listája megtalálható az alábbi linken megyék szerint:

www.mgipu.hr/default.aspx?id=5882

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Dohányzás

Horvátországban a dohányzás a meleg ételt fel nem szolgáló éttermek kivételével a kávézókban zárt térben is megengedett, amennyiben a vendéglátó ipari egység erre a hatóságoktól engedélyt kapott.

A dohányzást megengedő, illetve tiltó jelzés minden vendéglátóipari egység bejáratán jól láthatóan el van helyezve!

18 év alattiakat szeszes itallal nem szolgálhatnak ki és dohányárut sem vásárolhatnak

Szívesen segítünk!