Sajtóanyagok

Az Ingatlan magazin cikke

A válság a horvát ingatlanpiacot sem kímélte, a tengerparti apartmanok ára azonban alig csökkent. Most mindenesetre némi fellendülés tapasztalható. Az árak 1300-2200 euró/m2 között szóródnak, vagyis minimum 400 ezer Ft/m2-es árakkal számolhatunk Ezek az árak csak az új ingatlanokra vonatkoznak, a használt ingatlanok árai jóval alacsonyabbak. Vagyis "partiképesek" a balatoni árakkal.

A Napi Gazdaság cikke

A horvát tengerparti apartmanok iránt már az elmúlt évben megélénkült a magyar befektetők érdeklődése, s ez a trend idén is megfigyelhető. A vásárlók − mint Lengyel Stefánia, az Adria Home ügyvezetője kifejtette − egyrészt a magasabb jövedelmű honfitársaink, másrészt az ország tengerpartját kedvelő gyermekes családok. Míg az előző réteg abban bízva fektet be, hogy a horvát tengerparti ingatlan értéke emelkedik Horvátország EU-s csatlakozásának közeledtével, az említett családok kisebb megtakarításaikat a Balaton vagy a Velencei-tó partja helyett itt költik el, többnyire olyan ingatlanra, amelyet a saját használat mellett egy-két hónapra bérbe is tudnak adni.

Klubrádió interview

2012. április 10-én, kedden 15 órától a Klubrádió Ingatlanpiac című műsorának vendége volt Lengyel Stefánia, az Adriahome ingatlaniroda vezetője, akit az adásban Törtei Takács Kriszta műsorvezető az aktuális adriai trendekről, a magyarok érdeklődési és vásárlási szokásairól, illetve az aktuális lehetőségekről kérdezte.

Az alábbi elérhetőségekről letölthető a Klubrádióban elhangzott interview hanganyaga:

http://www.adriahome.hu/files/adria_1_kesz.mp3

http://www.adriahome.hu/files/adria_2_kesz.mp3

Nincs felívelés: aki tudja, eladja a szállodáját

A várakozások ellenére még nem mozdult a turisztikai célú ingatlanok piaca, a kínálat pedig tovább bővült: újabb panziók, hotelek, szállodák kerültek eladósorba.

2011-ben tovább nőtt a hazai kínálat a turizmust kiszolgáló ingatlanokból, vevő pedig továbbra sincs. Érdeklődők − hazai és külföldi befektetők − persze ma is vannak, ám a nyélbe ütött üzlet ritka, mint a fehér holló. A szakemberek szerint ez egyrészt a befektetői óvatossággal, másrészt az általános bizonytalansággal magyarázható.

Kelendők a horvát ingatlanok

Idén nyáron a tavalyinál húsz-harminc százalékkal több magyar venne horvátországi ingatlant. A kereslet tehát megugrott, a nyaralóra fordítandó összeg viszont csak nagyon ritkán haladja meg a nyolcvan-százezer eurót. Ez utóbbiak a tengerparti ingatlanok közt a legolcsóbb árkategóriába tartoznak.

Újra kelendőek a horvát ingatlanok

Ingatlanközvetítők szerint újra élénkül a kereslet a horvát apartmanok iránt s a vevők között egyre több a magyar. Saját használatra és befektetési céllal is vásárolnának.

A horvátországi apartmanok iránt érdeklődők többsége az ingatlant maga szeretné használni, de nő a befektetni szándékozók köre is − állítják a lapunk által megkérdezett ingatlanközvetítők.

A horvát ingatlan tulajdonosok inkább kivárnak

Horvátországban - Lengyel Stefánia, az Adria Home ügyvezetője szerint - tavaly nyárra már valamelyest megerősödött a kereslet, ami a piacot is megmozgatta. A magyar érdeklődők továbbra is az Adria északi részét, a Kvarner és az Észak-Dalmácia térséget preferálják, mivel ez van legközelebb a magyar határhoz. Az árakkal kapcsolatban Lengyel Stefánia elmondta: nemigen változtak az előző évhez képest.

Alacsony árak, tétova magyarok

Eltérően reagáltak a válságra a magyarok által kedvelt külföldi ingatlanpiacok. Az Egyesült Államokban nagyot estek az árak, az osztrák és a spanyol ingatlanok tartják az értéküket, utóbbiakra azonban nincs kereslet, mintegy másfél millió befejezetlen és egyéb eladásra váró lakás, üdülő van az országban. A kevés vevő miatt most sok jó befektetési lehetőségből lehet válogatni, vásárolni azonban a legtöbb helyen csak készpénzért lehet, hitel nincs.

Rédei Judit | Népszabadság | 2010. november 5.

Oldalak