A Napi Gazdaság cikke

A horvát tengerparti apartmanok iránt már az elmúlt évben megélénkült a magyar befektetők érdeklődése, s ez a trend idén is megfigyelhető. A vásárlók − mint Lengyel Stefánia, az Adria Home ügyvezetője kifejtette − egyrészt a magasabb jövedelmű honfitársaink, másrészt az ország tengerpartját kedvelő gyermekes családok. Míg az előző réteg abban bízva fektet be, hogy a horvát tengerparti ingatlan értéke emelkedik Horvátország EU-s csatlakozásának közeledtével, az említett családok kisebb megtakarításaikat a Balaton vagy a Velencei-tó partja helyett itt költik el, többnyire olyan ingatlanra, amelyet a saját használat mellett egy-két hónapra bérbe is tudnak adni.

Ez nem rossz bevétel, hiszen a főszezonban a bérleti díjak − ingatlantól, helytől függően − napi 70−120 euró között mozognak, míg a szezonon kívüli időben átlag 40-50 euró körül alakulnak. A kínálat használt és új lakásból, házból Isztriától kezdve Dalmáciában és a Kvarner régióban egyaránt sokszínű. A befektetési célú vásárlók többnyire új ingatlanban gondolkodnak, mivel ezek az első évtizedben garantáltan tartják az értéküket − osztja meg tapasztalatait az ügyvezető.

Az 6-9-12 lakásos új apartmanházbeli lakásokat − ilyenek épülnek több helyen − például Pag szigetén 70-80 ezer eurótól, míg a Karlobagban épülő, nívós, panorámás apartmanházban a 30 négyzetméteres apartmanokat 140 ezer euróért kínálják. A Senj külvárosában épült, új, panorámás apatmanok ára 63−98 ezer euró között szóródik. A foglaló az ingatlan vételárának 10 százaléka, a fennmaradó részt pedig átutalással kell teljesíteni.

A teljes cikk itt olvasható:
http://www.napi.hu/ingatlan/meglepo_helyre_menekitik_penzuket_a_magyarok...