Lassan elcsendesedik az egész környék. Egy sirály még kering a kis kikötő felett maradék halnyesedék reményében, de a szomszédos macskák már mindet eltüntették. Néhány rövid sikoly után, ő is eltűnik a sötét semmiben. Egy idős házaspár, fáradtan érkezik vissza a szálláshelyükre kutyasétáltatás után. Az idős hölgy kezében viszi a kis ölebet, aki közben elaludt a karján.
Az öböl túlsó partján, ott, ahol még néhány perce a nap csókolta a tengert, halványan vibrál a bíborszínű égbolt keskeny szelvénye, de már egyre szürkébb lesz, míg őt is teljesen el nem nyeli a mély tenger sötét vize. A hosszú földnyúlvány mögött kitárul a végtelen, titokzatos tenger. Ott valahol, a távolban, található az olasz part, de innen nem látni szabad szemmel, még nappal sem, mert túl messze van. Északról hirtelen felbukkan az anorexiás hold, de el is takarja őt azonnal egy lomha bárányfelhő. Teljes a sötétség, a végtelen semmi…
A távoli szigeten pislákolnak a lámpafények. A szigetet nem lehet látni, de tudom, hogy ott van, mert mindig is ott volt, ám mostanára már őt is elnyelte a sötét éj, csak a vibráló fények jelzik, hogy van ott valami. Ám, a pislogó fényekből is egyre kevesebb lesz, mert az emberek lassan nyugovóra térnek, és egyenként leoltják lámpáikat.
Távol a partszakasztól, néhány halászhajó cirkálgat a koromsötétségben. Az erős fényszóróikat a víz alá irányítva csalogatják oda az ostoba halakat. Türelmesen várnak hajnalig, hogy aztán zsákmányukkal teli hálókkal térjenek vissza a kikötőbe.
A kihalt strandon egy magányos srác, lábait lógatva a mólón, a gitárját pengeti, közben lazán dúdolgatja az ismerős dalokat. Nem messze tőle, a padon, egy fiatal pár összeölelkezve hallgatja őt… néha megtapsolják, vagy vele együtt énekelnek két szenvedélyes csók között.
Előttem, a parton, a tenger ringó habzása jelzi, hogy közeledik a dagály. Sötétkék, bársonyos hullámok, egyenletes ritmusban simogatják a fényesre csiszolt köveket: oda – vissza, előre - hátra… Most ebből a jelenetből merítek, és ezzel a látvánnyal fogok elaludni…

We are happy to help you!