város albumok

Tkon Pašman szigetén, kb. 25 km-re délre Zadar városától. Megbújik egy csendes hegyoldalban, Tkon központja mégis nagyon hamar és kényelmesen elérhető. Tkonban több étterem is várja a vendégeket mediterrán ételekkel és helyi ízekkel, továbbá számos kávézó, bár és szupermarket, valamint pék, posta, gyógyszertár és orvosi rendelő is rendelkezésre áll. Tkonból menetrend szerinti kompjárat közlekedik a szárazföldre, Biograd városába.

Lopar Rab-szigeten található, Rab városától körülbelül 12 kilométernyire egy csendes, elszigetelt helyen. Két említésre méltó templom található itt, az egyik a XIV. századi Szűz Mária-templom, mely a komp kikötője feletti dombon a fenyőerdőben található, s melynek eredeti épületéből a sokszori átépítés miatt sajnos kevés maradt meg, a másik pedig a Szent János-templom. A hely külön érdekessége még egy Marino nevű kőfaragó, aki itt született a III. század végén, majd hosszú remetéskedés után rendtársaival együtt megalapította Olaszországban a San Marino nevű törpeállamot, melyet később róla neveztek el.

Pirovac egy erőteljes fejlődésben lévő, barátságos, vendégszerető kis halászfalu, amelynek pár sikátorból álló tengerparti kikötői része mégis olyan ódon, meghitt hangulatot sugall, amitől mintha visszacsöppennénk a múltba. Bár sok látnivalót nem találhatunk itt, leszámítva az 1506-ban épült Szent György-plébániatemplomot és a mára már csak nyomokban fellelhető 1505-ben emelt városfalat, mégis mindent megtalálhatunk itt, amire csak szükségünk lehet, hogy jól és otthon érezzük magunkat.

Otočac, vagy más néven Otocsán egy Plitvicei-tavakhoz közeli kisváros, mely Senj és Gospić között, a Gacka völgyében található. Ez a terület már a korai kőkorszakban is folyamatosan lakott terület volt. Az ősidőkben az illírek lakták, majd időszámításunk előtt 33-ban a rómaiak leigázták az addig itt élőket. A rómaiak idejében kiemelkedő fejlődésnek indult itt az általuk alapított Arupium nevű város, a görögökhöz vezető kereskedelmi útjának is köszönhetően.

Pag sziget mitikus olívafáival, gazdag sóbányáival és világhírű csipkéivel vált híressé, de nem szabad megfeledkezni a híres sajtjairól sem, melyek világszerte valódi ínyencségnek számítanak. A pagi csipkét Pag város fehér aranyának nevezik, hiszen ez a legszebb emléktárgy, amit innen haza lehet vinni. A csipke őshazája az ókori Mykene volt, ahonnan kereskedelmi útvonalakon keresztül hozták Pag szigetére, és itt meghonosodott. A pagi csipke lenyűgözően szép kézimunka, a többitől abban különbözik, hogy vékony cérnából készítik, és sokkal erősebb. Már Mária Terézia is tartott a bécsi udvarban egy pagi csipkevarró hölgyet, aki az udvar részére készített csipkéket.

Pag város a sziget központi helyén található, lakosainak száma 2500 körüli. Szűk utcácskái szabályos négyzetrácsot alkotnak, mely annak köszönhető, hogy Juraj Dalmatinac híres építész és szobrász tervei alapján épült fel. A várost 1443-ban alapították, és 1474-ben már be is költözhettek a lakosok az erős várfallal és kilenc toronnyal védett városba. A település jellegét a templomok és paloták határozzák meg, a paloták többségét is Dalmatinac mester tervezte, így az egész városban, bárhol is járunk, szebbnél szebb látnivalókra lelhetünk.

A Crikvenica vonzáskörzetébe tartozó Selce üdülőfalut elsősorban a nyugalmat kedvelőknek ajánljuk. A településnek már több, mint egy évszázadnyi idegenforgalmi múltja van, hiszen első strandja 1894-ben jött létre. Klímája kifejezetten kellemes, a nyári hőmérséklet viszonylag enyhe, az átlaghőmérséklet 23-24 °C körül van, a levegő pedig kristálytiszta. Azon túl, hogy csodálatos homokos és kavicsos partja van, minden igényt kielégítő vendéglátóhelyeket és sportolásra alkalmas területeket találhatunk itt. Selce kedvező fekvéséből adódóan remek terep azoknak is, akik kifejezetten a vízi sportokhoz vonzódnak, itt minden adott ahhoz, hogy ezekben is kipróbálhassuk magunkat.

Rijeka, azaz Fiume egy darab a múltunkból…, melyet annak idején Szent István ősi koronájának legszebb gyöngyszemének neveztek. Neve olaszul és horvátul is folyót jelent. Ez a magas hegyek karéjában meghúzódó kikötőváros a Kvarner-öböl belső szögletében található, a szlovén határtól 25 km-re délre. Valaha ezt a vidéket „Magyar kapu”-nak nevezték, mert az 1800-as évek legelején magyar szándék, tőke és szakértelem teremtette meg az utat (Lujza-út) a hegyeken át a tengerhez, Fiuméhez a gazdaság és a honi tengeri kereskedelem fellendítése érdekében, és ugyanebből az okból fejlesztette a várost elsőrangú kereskedelmi- és kikötővárossá. A városnak ez az időszak volt az igazi fénykora, 1870-től a század végére a kikötő forgalma az ötszörösére nőtt, lakossága pedig kétszeresére, melyhez nagyban hozzájárult az 1873-ban átadott Budapest–Fiume vasútvonal is. A magyar koronához tartozó települések közül itt volt a legmagasabb az életszínvonal.

Hvar-sziget a maga 300 négyzetkilométerével a negyedik legnagyobb horvát sziget, Brač-sziget alatt és Korčula-sziget felett helyezkedik el. A szigetet 1997-ben a „The Traveller” magazin a világ egyik legvonzóbb idegenforgalmi célpontjának nevezte, nem véletlenül, hiszen Hvar évszaktól függetlenül kitűnő üdülőterület. A sziget kivételes adottságokkal bír, egész Hvar-t buja, mediterrán növénytakaró fedi, klímája pedig több, mint kellemes. Száraz, meleg nyarak és enyhe, napos telek jellemzik, az embernek még télen is olyan érzése támad, mintha kitavaszodott volna.

Pag sziget mitikus olívafáival, gazdag sóbányáival és világhírű csipkéivel vált híressé, de nem szabad megfeledkezni a híres sajtjairól sem, melyek világszerte valódi ínyencségnek számítanak. Ennek a Kvarner és Dalmácia határán elterülő szigetnek legjelentősebb kikötője Šimuni, mely a nyílt tengerre néző csendes öbölben, Pag városától mindössze 11 kilométernyire található. Šimuni meghatározó színe a fehér, itt a legfontosabb dolgok mind fehérek, az építkezésre használt kövektől kezdve a juhnyájakon át a csipkéig.

A falu régen halásztelepülés volt, mostanra pezsgő idegenforgalmi központtá változott, ami nem is csoda, hiszen kitűnő a homokos és aprókavicsos strandja, az elszigetelt öbölben remek szörfözési lehetőségeket találunk, ráadásul a strandhoz közel igazi szárazföldi sportcentrumban is tölthetjük az időnket.

Oldalak