Helység ismertetők


város albumok

Tkon

Tkon Pašman szigetén, kb. 25 km-re délre Zadar városától. Megbújik egy csendes hegyoldalban, Tkon központja mégis nagyon hamar és kényelmesen elérhető. Tkonban több étterem is várja a vendégeket mediterrán ételekkel és helyi ízekkel, továbbá számos kávézó, bár és szupermarket, valamint pék, posta, gyógyszertár és orvosi rendelő is rendelkezésre áll. Tkonból menetrend szerinti kompjárat közlekedik a szárazföldre, Biograd városába.

Lopar

Lopar05.jpg

Lopar Rab-szigeten található, Rab városától körülbelül 12 kilométernyire egy csendes, elszigetelt helyen. Két említésre méltó templom található itt, az egyik a XIV. századi Szűz Mária-templom, mely a komp kikötője feletti dombon a fenyőerdőben található, s melynek eredeti épületéből a sokszori átépítés miatt sajnos kevés maradt meg, a másik pedig a Szent János-templom. A hely külön érdekessége még egy Marino nevű kőfaragó, aki itt született a III. század végén, majd hosszú remetéskedés után rendtársaival együtt megalapította Olaszországban a San Marino nevű törpeállamot, melyet később róla neveztek el.


Nagyobb térképre váltás

Pirovac

Pirovac04.jpg

Pirovac egy erőteljes fejlődésben lévő, barátságos, vendégszerető kis halászfalu, amelynek pár sikátorból álló tengerparti kikötői része mégis olyan ódon, meghitt hangulatot sugall, amitől mintha visszacsöppennénk a múltba. Bár sok látnivalót nem találhatunk itt, leszámítva az 1506-ban épült Szent György-plébániatemplomot és a mára már csak nyomokban fellelhető 1505-ben emelt városfalat, mégis mindent megtalálhatunk itt, amire csak szükségünk lehet, hogy jól és otthon érezzük magunkat.


Nagyobb térképre váltás

Otočac

Otocac01.jpg

Otočac, vagy más néven Otocsán egy Plitvicei-tavakhoz közeli kisváros, mely Senj és Gospić között, a Gacka völgyében található. Ez a terület már a korai kőkorszakban is folyamatosan lakott terület volt. Az ősidőkben az illírek lakták, majd időszámításunk előtt 33-ban a rómaiak leigázták az addig itt élőket. A rómaiak idejében kiemelkedő fejlődésnek indult itt az általuk alapított Arupium nevű város, a görögökhöz vezető kereskedelmi útjának is köszönhetően.


Nagyobb térképre váltás

Pag város

Pag01.jpg

Pag sziget mitikus olívafáival, gazdag sóbányáival és világhírű csipkéivel vált híressé, de nem szabad megfeledkezni a híres sajtjairól sem, melyek világszerte valódi ínyencségnek számítanak. A pagi csipkét Pag város fehér aranyának nevezik, hiszen ez a legszebb emléktárgy, amit innen haza lehet vinni. A csipke őshazája az ókori Mykene volt, ahonnan kereskedelmi útvonalakon keresztül hozták Pag szigetére, és itt meghonosodott. A pagi csipke lenyűgözően szép kézimunka, a többitől abban különbözik, hogy vékony cérnából készítik, és sokkal erősebb. Már Mária Terézia is tartott a bécsi udvarban egy pagi csipkevarró hölgyet, aki az udvar részére készített csipkéket.

Pag város a sziget központi helyén található, lakosainak száma 2500 körüli. Szűk utcácskái szabályos négyzetrácsot alkotnak, mely annak köszönhető, hogy Juraj Dalmatinac híres építész és szobrász tervei alapján épült fel. A várost 1443-ban alapították, és 1474-ben már be is költözhettek a lakosok az erős várfallal és kilenc toronnyal védett városba. A település jellegét a templomok és paloták határozzák meg, a paloták többségét is Dalmatinac mester tervezte, így az egész városban, bárhol is járunk, szebbnél szebb látnivalókra lelhetünk.


Nagyobb térképre váltás

Selce

Selce01.jpg

A Crikvenica vonzáskörzetébe tartozó Selce üdülőfalut elsősorban a nyugalmat kedvelőknek ajánljuk. A településnek már több, mint egy évszázadnyi idegenforgalmi múltja van, hiszen első strandja 1894-ben jött létre. Klímája kifejezetten kellemes, a nyári hőmérséklet viszonylag enyhe, az átlaghőmérséklet 23-24 °C körül van, a levegő pedig kristálytiszta. Azon túl, hogy csodálatos homokos és kavicsos partja van, minden igényt kielégítő vendéglátóhelyeket és sportolásra alkalmas területeket találhatunk itt. Selce kedvező fekvéséből adódóan remek terep azoknak is, akik kifejezetten a vízi sportokhoz vonzódnak, itt minden adott ahhoz, hogy ezekben is kipróbálhassuk magunkat.


Nagyobb térképre váltás

Rijeka

Rijeka01.jpg

Rijeka, azaz Fiume egy darab a múltunkból…, melyet annak idején Szent István ősi koronájának legszebb gyöngyszemének neveztek. Neve olaszul és horvátul is folyót jelent. Ez a magas hegyek karéjában meghúzódó kikötőváros a Kvarner-öböl belső szögletében található, a szlovén határtól 25 km-re délre. Valaha ezt a vidéket „Magyar kapu”-nak nevezték, mert az 1800-as évek legelején magyar szándék, tőke és szakértelem teremtette meg az utat (Lujza-út) a hegyeken át a tengerhez, Fiuméhez a gazdaság és a honi tengeri kereskedelem fellendítése érdekében, és ugyanebből az okból fejlesztette a várost elsőrangú kereskedelmi- és kikötővárossá. A városnak ez az időszak volt az igazi fénykora, 1870-től a század végére a kikötő forgalma az ötszörösére nőtt, lakossága pedig kétszeresére, melyhez nagyban hozzájárult az 1873-ban átadott Budapest–Fiume vasútvonal is. A magyar koronához tartozó települések közül itt volt a legmagasabb az életszínvonal.


Nagyobb térképre váltás

Jelsa – Hvar-sziget

Jelsa01.jpg

Hvar-sziget a maga 300 négyzetkilométerével a negyedik legnagyobb horvát sziget, Brač-sziget alatt és Korčula-sziget felett helyezkedik el. A szigetet 1997-ben a „The Traveller” magazin a világ egyik legvonzóbb idegenforgalmi célpontjának nevezte, nem véletlenül, hiszen Hvar évszaktól függetlenül kitűnő üdülőterület. A sziget kivételes adottságokkal bír, egész Hvar-t buja, mediterrán növénytakaró fedi, klímája pedig több, mint kellemes. Száraz, meleg nyarak és enyhe, napos telek jellemzik, az embernek még télen is olyan érzése támad, mintha kitavaszodott volna.


Nagyobb térképre váltás

Šimuni – Pag-sziget

Simuni01.jpg

Pag sziget mitikus olívafáival, gazdag sóbányáival és világhírű csipkéivel vált híressé, de nem szabad megfeledkezni a híres sajtjairól sem, melyek világszerte valódi ínyencségnek számítanak. Ennek a Kvarner és Dalmácia határán elterülő szigetnek legjelentősebb kikötője Šimuni, mely a nyílt tengerre néző csendes öbölben, Pag városától mindössze 11 kilométernyire található. Šimuni meghatározó színe a fehér, itt a legfontosabb dolgok mind fehérek, az építkezésre használt kövektől kezdve a juhnyájakon át a csipkéig.


Nagyobb térképre váltás

A falu régen halásztelepülés volt, mostanra pezsgő idegenforgalmi központtá változott, ami nem is csoda, hiszen kitűnő a homokos és aprókavicsos strandja, az elszigetelt öbölben remek szörfözési lehetőségeket találunk, ráadásul a strandhoz közel igazi szárazföldi sportcentrumban is tölthetjük az időnket.

Ždrelac – Pašman sziget

Zdrelac01.jpg

A több, mint 63 négyzetkilométeres Pašman-sziget körülbelül Sukošan magasságában kezdődik, és Biogradnál ér véget. Rendszeres hajó és kompjáratainak köszönhetően könnyen megközelíthető, Biogradból mindössze negyed óra alatt át lehet jutni a szigetre.

Ezen a festői, zöld szigeten, melyen a korai emberi élet nyomai szerte megtalálhatóak, csendes kis települések bújnak meg. Legnagyobb vonzerejük az igazi dalmát hangulatuk, meg persze az, hogy bensőséges, természetközeli nyugalmat garantálnak.


Nagyobb térképre váltás

Korčula-sziget

Korcula01.jpg

Korčula olyan meseszép sziget, hogy a legenda szerint még Poszeidón sem tudott ellenállni e sziget páratlan szépségének, és ezt a szigetet választotta Kerküra, Aszóposz folyamisten lányának lakhelyéül. Ez a csodálatos sziget 17 ezer főt meghaladó lakosságával Adria legsűrűbben lakott szigetei közé tartozik. Mindenütt fellelhetőek a szigeten az emberi kultúra ősi nyomai. A legkorábbi lakók a knidosz-szigeti görögök voltak, de rajtuk kívül eljutottak ide az illírek, a liburn és dalmát törzsek, valamint a rómaiak is. A horvátok megjelenése a VII. századra tehető.
Korčula-sziget körül elszórtan szigetecskéket találhatunk, a világgal való kapcsolatát több kikötő is biztosítja. Leggyorsabban a Pelješac-szigetről lehet megközelíteni az Orebić-Korčula kompjárat segítségével. Ez a sziget az Adria egyik legnaposabb régiójába tartozik, az évi napsütéses órák száma a háromezret is meghaladja.


Nagyobb térképre váltás

Stara Novalja

StaraNovalja01.jpg

Stara Novalja az észak-dalmáciai Pag sziget északnyugati részének csendes szorosában, enyhén lejtős részen helyezkedik el, védve a jugo és bóra erős szelektől. A sziget legforgalmasabb kisvárosától, Novaljától alig 5 km-re északra fekszik egy hosszúkás öböl partján, ennélfogva Stara Novalja Pag csendesebb, nyugodtabb üdülőhelyeinek egyike. Az éghajlata enyhe és mediterrán. Buja és zöld növényzetet találunk itt, hiszen a nyár száraz és meleg, a tél is kellemes és enyhe. A napi nyári hőmérséklet akár 30 °C is lehet, az éjszaka pedig kellemesen friss. Nyáron a tenger hőmérséklete eléri a 25 °C-ot, de a strandszezon már májusban elkezdődik. A partja főként apró kavicsos, fokozatosan mélyülő, a tenger kristálytiszta, így kisgyermekes családok számára is ideális.


Nagyobb térképre váltás

Makarska

Makarska01.jpg

Makarska

A Makarska-riviéra névadó városa egy nagyon kellemes hely, mely nem kelti egy nagyváros hangulatát, inkább csak elkápráztat minket természeti szépségével, építészeti és kulturális látnivalóival. Az ódon hangulatú utcái, a kikötőben található szökőkút és a sétányt szegélyező pálmák igazán csalogatóak.

Makarska belvárosa és kikötője az Osejava- és a Szt. Péter-fok által védett öbölben található, itt hajdanán egy római város, Mecrum kikötője volt, maga Mecrum városa úgy 1 kilométerre volt innen. Az elmúlt évszázadok alatt a török harcok és a földrengések ugyan megtépázták a várost, de egy rövidke sétát azért érdemes tennünk, hogy megnézzük a romos ókori városkát.


Nagyobb térképre váltás

Vodice

Vodice01.JPG

Vodice Budapesttől 680, Šibeniktől mindössze 11 kilométerre fekszik. Könnyen megközelíthető, hiszen végig autópályán tudunk vezetni, kizárólag az utolsó néhány kilométert kell helyi úton megtenni.
Vodice nevét a horvát voda, vagyis víz szóból kapta, mellyel a Vodice környékén található bőséges édesvíz készletre és a jól megművelhető termőföldekre szerettek volna utalni. Az itt található leletek szerint ez a terület már a vaskorban is lakott volt. A környéken korai római kori település romjait és a Krisztus előtti 4. századból származó temetkezési helyet is felfedeztek, ezek azt igazolják, hogy fontos kereskedelmi útvonal haladt keresztül ezen a területen. Később a középkorban a török elleni védekezésképpen a házakat szorosan egymás mellé építették, várfalat húztak Vodice köré és őrtornyokat építettek. A szűk sikátorok labirintusa a mai napig megmaradt, igazi múltidéző csemegeként.


View Larger Map

Tribunj

Tribunj01.jpg

Tribunj városka Šibeniktől mindössze 15 kilométerre található. A településen található strand, és az a 4 kilométeres strandszakasz, ami a közelében lévő Vodicével köti össze, igazán csodálatos. Ez a partszakasz többnyire apró, fehér kavicsos, itt-ott homokkal feltöltött, a környékükön meghitt öblöcskék találhatóak, mely szemet gyönyörködtető partszakasz a minőségének köszönhetően a Kék zászló díjat is elnyerte, nekünk sem fog csalódást okozni. Tribunj városának extra szolgáltatása, mellyel nem sok más helyen találkozhatunk, a víz alatti fotótúra, melyen meseszép képeket készíthetünk. A mozgalmas nyaralásra, pihenésre vágyók itt minden igényüket kielégíthetik a városka széleskörű idegenforgalmi látnivalóival.


View Larger Map

Keresés

Adria Home Hírlevél

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel

facebook

Időjárás

Rijeka / Omisalj

Erősen felhős
  • Erősen felhős
  • Hőmérséklet: 5 °C
  • Szél: délkelet, 3.7 km/h
Készült:
sze, 2017/12/13 - 20:00

Ingatlanhitel?

Erste hitelajánlat (PDF)