Sajtómegjelenések


Sajtóanyagok

Válság utáni helyzet a horvát tengerparton

Az Ingatlan magazin cikke

A válság a horvát ingatlanpiacot sem kímélte, a tengerparti apartmanok ára azonban alig csökkent. Most mindenesetre némi fellendülés tapasztalható. Az árak 1300-2200 euró/m2 között szóródnak, vagyis minimum 400 ezer Ft/m2-es árakkal számolhatunk Ezek az árak csak az új ingatlanokra vonatkoznak, a használt ingatlanok árai jóval alacsonyabbak. Vagyis "partiképesek" a balatoni árakkal.

Keresettek a tengerparti ingatlanok a magyarországi vásárlók körében

A Napi Gazdaság cikke

A horvát tengerparti apartmanok iránt már az elmúlt évben megélénkült a magyar befektetők érdeklődése, s ez a trend idén is megfigyelhető. A vásárlók − mint Lengyel Stefánia, az Adria Home ügyvezetője kifejtette − egyrészt a magasabb jövedelmű honfitársaink, másrészt az ország tengerpartját kedvelő gyermekes családok. Míg az előző réteg abban bízva fektet be, hogy a horvát tengerparti ingatlan értéke emelkedik Horvátország EU-s csatlakozásának közeledtével, az említett családok kisebb megtakarításaikat a Balaton vagy a Velencei-tó partja helyett itt költik el, többnyire olyan ingatlanra, amelyet a saját használat mellett egy-két hónapra bérbe is tudnak adni.

Klubrádió interview

klubradio

2012. április 10-én, kedden 15 órától a Klubrádió Ingatlanpiac című műsorának vendége volt Lengyel Stefánia, az Adriahome ingatlaniroda vezetője, akit az adásban Törtei Takács Kriszta műsorvezető az aktuális adriai trendekről, a magyarok érdeklődési és vásárlási szokásairól, illetve az aktuális lehetőségekről kérdezte.

Az alábbi elérhetőségekről letölthető a Klubrádióban elhangzott interview hanganyaga:

http://www.adriahome.hu/files/adria_1_kesz.mp3

http://www.adriahome.hu/files/adria_2_kesz.mp3

Nincs felívelés: aki tudja, eladja a szállodáját

A várakozások ellenére még nem mozdult a turisztikai célú ingatlanok piaca, a kínálat pedig tovább bővült: újabb panziók, hotelek, szállodák kerültek eladósorba.

2011-ben tovább nőtt a hazai kínálat a turizmust kiszolgáló ingatlanokból, vevő pedig továbbra sincs. Érdeklődők − hazai és külföldi befektetők − persze ma is vannak, ám a nyélbe ütött üzlet ritka, mint a fehér holló. A szakemberek szerint ez egyrészt a befektetői óvatossággal, másrészt az általános bizonytalansággal magyarázható.

Kelendők a horvát ingatlanok

Idén nyáron a tavalyinál húsz-harminc százalékkal több magyar venne horvátországi ingatlant. A kereslet tehát megugrott, a nyaralóra fordítandó összeg viszont csak nagyon ritkán haladja meg a nyolcvan-százezer eurót. Ez utóbbiak a tengerparti ingatlanok közt a legolcsóbb árkategóriába tartoznak.

Viszik a magyarok a horvát apartmanokat

Ingatlanközvetítők szerint újra élénkül a kereslet a horvát apartmanok iránt s a vevők között egyre több a magyar. Saját használatra és befektetési céllal is vásárolnának.

Újra kelendőek a horvát ingatlanok

Ingatlanközvetítők szerint újra élénkül a kereslet a horvát apartmanok iránt s a vevők között egyre több a magyar. Saját használatra és befektetési céllal is vásárolnának.

A horvátországi apartmanok iránt érdeklődők többsége az ingatlant maga szeretné használni, de nő a befektetni szándékozók köre is − állítják a lapunk által megkérdezett ingatlanközvetítők.

A horvát ingatlan tulajdonosok inkább kivárnak

Horvátországban - Lengyel Stefánia, az Adria Home ügyvezetője szerint - tavaly nyárra már valamelyest megerősödött a kereslet, ami a piacot is megmozgatta. A magyar érdeklődők továbbra is az Adria északi részét, a Kvarner és az Észak-Dalmácia térséget preferálják, mivel ez van legközelebb a magyar határhoz. Az árakkal kapcsolatban Lengyel Stefánia elmondta: nemigen változtak az előző évhez képest.

Alacsony árak, tétova magyarok

Eltérően reagáltak a válságra a magyarok által kedvelt külföldi ingatlanpiacok. Az Egyesült Államokban nagyot estek az árak, az osztrák és a spanyol ingatlanok tartják az értéküket, utóbbiakra azonban nincs kereslet, mintegy másfél millió befejezetlen és egyéb eladásra váró lakás, üdülő van az országban. A kevés vevő miatt most sok jó befektetési lehetőségből lehet válogatni, vásárolni azonban a legtöbb helyen csak készpénzért lehet, hitel nincs.

Rédei Judit | Népszabadság | 2010. november 5.

Tengerparti ingatlanok

A legkedveltebb nyaralóhelyek honfitársaink körében továbbra is a horvát és a spanyol tengerpartok, ahol korábban számos család vett valamilyen ingatlant. Az elmúlt néhány évben az ismert okok miatt csökkent a vásárlási kedv, pedig kínálat van bőven, és az árak is „barátságosak”. (Kopf)

Biztos befektetés a tengerparti vendéglátás

Nem ismeretlen terep a magyar kereskedelmi és vendéglátó vállalkozások körében a horvát tengerpart: az elmúlt években több hazai cég és magánszemély költözött valamelyik, a turisták által kedvelt szigetre, hogy megvásárolva egy kisebb panziót vagy apartmanházat, idegenforgalmi tevékenységbe fogjon - mondta Lengyel Stefánia, az Adria Home Iroda ügyvezetője. E szegmensben az üzletasszony szerint jelenleg 10-12 év alatt térül meg a beinvesztált tőke, ebben szerepet játszik, hogy az érintett ingatlan hol fekszik.

Most lehet olcsón nyaralót venni

Az ősz végi és téli hónapokban többnyire csendesebbek a nyaralóhelyek - legyen az a Balaton, a Velencei-tó vagy a horvát tengerpart -, mint a tavaszi és a nyári időszakban. Ilyenkor az itteni ingatlanok iránti kereslet is csökken, így az eladásra kínált nyaralók, házak sok esetben olcsóbban szerezhetők meg - mondják a megkérdezett forgalmazók.

Még mindig nagyon szeretjük Horvátországot

A néhány évvel ezelőtt történt Vir szigeti üdülőbontások ugyan visszavetették egy rövid időre a magyar ingatlanvásárlókat, mára azonban újra felerősödött a vásárlói kedv - írja a Napi Gazdaság.

Szaporodnak a tengerre néző ablakok

Egyre több honfitársunk dönt valamelyik közeli vagy távoli tengerpart örömei mellett. A recesszió miatt látszólag alábbhagyott a tengerparti ingatlanok iránti kereslet, de a szakértők szerint most érdemes igazán befektetni, mert a piac néhány éven belül magához tér, s akkor igencsak szép hasznot hozhat egy mostanában - viszonylag olcsón - vásárolt ház vagy apartman.

Mindjárt a szabályt erősítő kivétellel érdemes kezdeni. Egyes elemzések szerint a horvátországi piacon most sem akar igazán érződni a válság. Azért most sem lehet számolni a nyolc-tíz évvel ezelőtt meglódult horvátországi kereslet nyomán kibontakozott folyamatos áremelkedéssel, de más térségekkel ellentétben, Dalmáciában és feljebb, az északi részeken sem mentek észrevehető mértékben lejjebb az árak.

Olcsó a nyaraló most a készpénzes vevőknek

A nyaralók piacát járta körül az InfoRádió, nemcsak hazánkban. Mint kiderült, itt is igaz, hogy a készpénzes vevők aktívak. Ők most megpróbálnak jó vételeket kifogni a pangást kihasználva, s úgy tűnik, valóban jelentős árengedményeket kapnak.

Keresés

Adria Home Hírlevél

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tartalom átvétel

facebook

Időjárás

Rijeka / Omisalj

Erősen felhős
  • Erősen felhős
  • Hőmérséklet: 5 °C
  • Szél: délkelet, 3.7 km/h
Készült:
sze, 2017/12/13 - 20:00

Ingatlanhitel?

Erste hitelajánlat (PDF)